Beveiliger Media Markt gaat af op onderbuikgevoel…

23 augustus 2017 door: admin

Beveiliger Media Markt ging af op ‘onderbuikgevoel’
Beveiliger Stephan van der Horst werd gisteren in het zonnetje gezet door politie Nieuwegein. Van der Horst kreeg argwaan toen een 19-jarig meisje begin deze maand drie iPhones afrekende tijdens zijn dienst bij de Media Markt. De betaalpas bleek van een 93-jarige vrouw te zijn.

Ik vond het vreemd dat een jong meisje drie dure telefoons afrekende. Dat is geen normale aankoop voor een 19-jarige
,,Ik mag niet in details treden”, zegt hij. ,,Het onderzoek is namelijk nog in volle gang. Wat ik wel kan vertellen, is dat ik het vreemd vond dat een jong meisje drie dure telefoons afrekende. Dat is geen normale aankoop voor een 19-jarige.”

Daarom wilde Van der Horst haar betaalpas controleren. ,,Ik had een onderbuikgevoel. Er hadden wel 100.000 dingen kunnen spelen; misschien werd ze wel onder druk gezet. Het voelde als mijn taak om het te controleren, want je wilt natuurlijk niet dat er na de aankoop iets gebeurt en dat je dat op je geweten hebt. Volgens mij wist dit meisje waar ze mee bezig was. Het was duidelijk geen normale aankoop. Ze kwam ook heel zenuwachtig over. Al kan dat ook komen doordat ik haar ondervroeg.”

Hoewel je iemand niet kan dwingen om de betaalpas te laten zien, kun je het volgens Van der Horst wel altijd vragen. Bij hem was het een ‘kwestie van timing’. ,,Op het moment dat zij de pas aanbood, moest ik het handig aanpakken. Het meisje gaf de betaalpas om de betaling te verrichten en toen zag ik dat de naam niet overeenkwam.”

Vervolgens werd de politie gebeld. ,,Ik heb dit al meerdere keren meegemaakt, vandaar dat ik ook meteen het gevoel kreeg dat het niet klopte. De politie neemt het zeer serieus; zij begrijpen dat het om een gekke aankoop gaat en waren er daarom vrij snel. Daarna is het meisje aangehouden en meegenomen.”

Dat Van der Horst nu een hoop aandacht op Facebook en van mensen uit zijn omgeving krijgt, vindt hij maar onwennig. ,,Je doet gewoon je werk. Ik vind het zelf geen heldendaad. Ik doe dit nu al acht jaar en het is voor de eerste keer op deze manier opgepakt. Ik doe natuurlijk niet echt werk om in de spotlights te komen. Als ik dat had gewild, had ik beter voor een andere baan kunnen kiezen. Ik hoop dat het met twee dagen wel voorbij is.”